Oplopende vergrijzing tot 40% in 2025?

Op dit moment is de grijze druk in Nederland 22%. Dit betekent dat op elke honderd potentiële arbeidskrachten (20-64-jarigen) er 22 personen 65 jaar of ouder zijn.

Vanaf 2010 is de versnelling ingezet: vanaf dat moment bereikten de eerste babyboomers de leeftijd van 65 jaar en het aantal zal verder toenemen.

grafiek: prognose vergrijzing

Volgens de cijfers van het CBS verlaten in totaal tussen 2010 en 2015 meer dan 775.000 mensen de arbeidsmarkt Dat is ruim 10% van de totale arbeidsmarktpopulatie ( momenteel ± 7,7 miljoen mensen groot). Op basis van deze cijfers komen er tussen 2010-2015 ook ruim 420.000 nieuwe instromers/jongeren op de arbeidsmarkt.  In deze periode,  als de eerste groep babyboomers de arbeidsmarkt verlaat, zal de beroepsbevolking dus met 4,62% krimpen. Met ingang van 2011 zal, als gevolg van de demografische ontwikkeling van de bevolking, de totale nieuwe instroom van jongeren op de arbeidsmarkt structureel lager blijven dan de totale uitstroom van ouderen die op 65 jarige leeftijd de arbeidsmarkt gaan verlaten. De grijze druk loopt op tot 25% rond 2015 en zal vervolgens verder toenemen tot zo’n 40% in 2025!

Dat betekent dat er een tekort op de arbeidsmarkt zal gaan ontstaan dat bij het verstrijken van de jaren alleen maar zal toenemen. Dit levert enerzijds problemen op in het  bedrijfsleven met betrekking tot het niet kunnen vervullen van hun vacatures. Anderzijds gaat er veel kennis en ervaring verloren binnen bedrijven als gevolg van de uitstroom van 65 jarigen.  

Twee grote problemen doemen op. Stagnatie of verminderde groei in de economie kan optreden door een tekort aan arbeidskrachten maar tevens zal een een financieringsprobleem ontstaan van de pensioenen. Immers een steeds kleiner wordende groep moeten de pensioenen gaan opbrengen voor een groeiende groep gepensioneerden. Doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd van nu nog 65 jaar, vrijwillig of gedwongen (wetgeving) lijkt een onvermijdelijke maatregel. Het bedrijfsleven en de overheid staat een belangrijke uitdaging te wachten om deze bedreigingen het hoofd te bieden.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: