Meer aandacht voor personal branding bij sollicitaties

De meeste sollicitanten gaan de fout in door weinig tijd te besteden aan ‘personal branding’. Zie je een vacature in de ICT en is de aanlevering van een cv vereist? Dan wil je het ideale cv sturen.  Niet alleen één die goed is geschreven, maar één waarover is nagedacht. Daarnaast zijn er nog een aantal personal-brandingpersonal-brandingandere fouten die sollicitanten maken in hun zoektocht naar werk. Maak je een van de onderstaande 5 fouten, dan wordt het tijd om je vaardigheden op het gebied van solliciteren te ontwikkelen.

1. Hetzelfde cv naar iedere werkgever versturen

Het beste is om je cv te personaliseren. Je wilt dat jouw verhaal en jouw ervaringen die het meest relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert naar voren komen. Hoe moet je dit voor je zien? De kopie van je cv op je harde schijf is de basistemplate. Die template kun je aanpassen aan de functiebeschrijving van de door jou gewilde functie.

Het is logisch dat wanneer je solliciteert op een Business controller vacature ook daadwerkelijk jouw ervaring met echte business control taken  duidelijk naar voren laat komen in je cv. Waarbij de vormgeving van je cv zodanig is, dat die ervaring niet onderdeel wordt van een lijst, maar er juist uitspringt ten opzichte van al je andere ervaringen. Waarschijnlijk heb je de neiging om zoveel mogelijk vaardigheden in je cv naar voren te laten komen. Je toekomstige werkgever is echter alleen geïnteresseerd in de vaardigheden benodigd voor het uitvoeren van de functie.

2. Jezelf als de massa laten klinken

Zoals gezegd, het gaat vaak mis door het gebrek aan personal branding. Door niet te doen aan personal branding vergroot je de kans dat je cv en LinkedIn profiel niet opvallend genoeg zijn en onderdeel worden van de massa. Dit kun je voorkomen.

I'm different from the rest!<img class=”alignright size-medium wp-image-814″ src=”https://i0.wp.com/marcvanzutphen.files this link.wordpress.com/2015/10/im-special.png?resize=300%2C225&ssl=1″ alt=”I’m different from the rest!” data-recalc-dims=”1″ />We hebben allemaal de neiging om te communiceren met ‘standaard’ labels en uitspraken. Maar als je er eens over nadenkt, wat zegt een label als ‘resultaatgerichte professional’ nu eigenlijk over jou? En wat kan je toekomstige werkgever ontlenen aan een dergelijke uitspraak? Vrij weinig, want er zijn 100 anderen voor je, die dit allemaal al eens hebben gezegd.

Stel je ziet een vacature waar een PMO’er wordt gevraagd die meewerkt aan uiteenlopende projecten. Dan zijn woorden als ‘resultaatgerichte professional’ overbodig. Een werkgever ziet liever: ‘Kennis van projectmanagementmethodieken (bijv. Prince2, P3O, PPMI of PMBOK). De kunst is om aan je toekomstige werkgever, functie specifieke vaardigheden en eigenschappen te tonen. Laat bijvoorbeeld zien dat je de wereld van projectmanagement begrijpt. Geef dan ook aan dat je operationeel en/of tactisch ervaring hebt in ondersteuning bij de inrichting, uitvoering en bewaking van projecten en programma’s zoals opzetten van de projectplanningen, voortgang cq. budgetbewaking van één of meerdere projecten of projectonderdelen.

3. Geloven in recruiters die niet op een transparante wijze werken

Je zoektocht naar een baan overlaten aan recruiters die niet op een transparante wijze werken is geen goed idee. Bij dergelijke recruiters heb je vaak geen enkel idee aan wie je wordt voorgesteld. Veel liever leg je je cv in handen van iemand die met jou heeft afgestemd wat voor baan je precies zoekt. Je wilt dat jouw wensen worden vertaald naar een werkgever, maar ook dat de wensen van een werkgever worden vertaald naar jou. Zo komt de ideale match tot stand en kom jij als PMO specialist aan die droombaan.

4. Je focus leggen op de verkeerde dingen

Wat is jouw verhaal?Wat is jouw verhaal?Een gepersonaliseerd cv betekent dat je je focus legt op de juiste dingen. Iedereen kan zeggen: ‘ik ben communicatief vaardig’. Maar is er een betere manier om deze vaardigheid naar voren te laten komen, dan door op de juiste manier te communiceren in je cv? Verleg je focus en vertel de juiste verhalen.

Hoe leg je de focus op de juiste dingen? Door na te gaan denken over de verhalen die jij aan je toekomstige werkgever wilt vertellen. De verhalen die jij wilt vertellen zijn bijvoorbeeld de verhalen over de problemen die jij voor je vorige werkgever hebt opgelost. De verhalen over de projecten waar jij aan hebt gewerkt. En de verhalen over hoe jij succesvol een bijdrage leverde aan de uitvoering van die projecten.

Vertel je toekomstige werkgever wat jij van al deze projecten hebt geleerd. Wees daarbij niet bang. Neem risico en deel je mening over bepaalde inhoudelijke onderwerpen.

5. Niet nadenken over de uitvoering van je toekomstige droombaan

Jij solliciteert op een functie. Je toekomstige werkgever heeft iemand nodig zoals jij. Jij helpt je toekomstige werkgever uit de brand. Jij bent de onmisbare schakel in zijn of haar onderneming. Waarom ben jij dat? Omdat jij snapt welke problemen er spelen en hoe jij die problemen kunt verhelpen met de vaardigheden die je hebt. Denk dus na over hoe jij die rol voor je ziet.

Ben je een Projectmanagement Officer (PMO) dan wil je aan je toekomstige werkgever communiceren dat je snapt welke ‘gevaren’ er komen kijken wanneer je werkt aan een project. Communiceer dat je een goede helicopter view hebt. Als jij die vaardige PMO’er met helicopter view bent, een solide plan van aanpak hebt en die helder communiceert over de performance van het PMO, ben je alweer een stap dichterbij je droombaan. Je bent nog verder, als je dit ook nog eens kunt verduidelijken met een voorbeeld.

Welke van deze fouten heb jij wel eens gemaakt?

Ga jij binnenkort solliciteren? Houd dan rekening met deze bovenstaande fouten. Ga eens voor jezelf na of jij één van deze fouten maakt. Voorkom ze en vergroot de kans op succes wanneer jij reageert op die ene gewilde functie.

The recruitmenttalker

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: