Een ferme handdruk na een face-to-face gesprek!

Als je serieus op zoek bent dan kan solliciteren een tijdrovende aangelegenheid zijn, zeker als sollicitanten worden uitgenodigd voor een gesprek. Veel jobs worden uitbesteed aan recruitmentbureau’s. Het is voor sollicitanten een extra (selectie) schakel in het sollicitatieproces en het levert niet altijd direct resultaat op maar deze extra schakel is voor de opdrachtgever/werkgever nuttig omdat de recruiters een goede eerste schifting kunnen maken, wie wel en wie niet mogelijk geschikt is voor de job.

Sollicitanten snel uitnodigen op kantoor kan wel eens lastig zijn. Zij willen zich niet verdacht maken bij hun werkgever. Zij moeten zich in allerlei bochten wringen een uitweg te vinden in hun agenda. De sollicitant is al snel een halve dag kwijt. Jouw kantoor ligt niet altijd op “de route” en er is wat extra reistijd mee gemoeid. Externe recruiters, zoals ik, komen sollicitanten steeds vaker tegemoet door gesprekken te houden op neutrale locaties (o.a. zakelijke horeca gelegenheden) dichter bij hun werk of woonplaats en vaak buiten reguliere werktijden. Kortom  “sollicitant gericht denken”.

Maar soms wil je sollicitanten wat sneller screenen. Middels een telefonische voorintake kun je al snel filteren of een gesprek voor beiden zinvol kan zijn. Vorig jaar heb ik een proef gedaan met “online interviewen” ofwel een “webcam sollicitatie” via videoboard.nl. Met deze online sollicitatie applicatie is het mogelijk om vanuit huis, in de avonduren bijvoorbeeld, een online videogesprek te voeren m.b.v. de webcam. Deze applicatie wordt volledig ondersteund met beeld, geluid en online chat. Overigens bestaat deze mogelijkheid ook met Skype. Het voordeel van videoboard is dat het gesprek wordt opgenomen dat je later kunt terugkijken of doorsturen naar een collega of de opdrachtgever.

Ondanks mijn vernieuwende insteek ben ik er al snel mee gestopt. Het is te innovatief en voor een sollicitant ongebruikelijk gebleken. Sollicitanten hadden geen webcam, microfoon of luidsprekers gekoppeld aan de PC. Tevens bleek dat de online sollicitant niet ongestoord het gesprek kon voeren omdat de PC vaak in de huiskamer stond met de nodige ruis op de achtergrond (TV geluiden, spelende kinderen, blaffende hond etc.).

De Y generatie groeit op in een “digitaal tijdperk” met SMS, MSN, hyves e.d.. Dus wellicht wordt “online job interviewen” in de toekomst de gewoonste zaak van de wereld. Het biedt houvast maar in mijn ogen slechts bedoeld om tot een eerste screening te komen.Voorlopig wil ik mij daar nog niet aan conformeren. Ik wil toch graag de “echte hand” schudden en een ouderwets face-to-face gesprek hebben met sollicitanten om een mogelijk  vervolgtraject in te gaan.

Marc van Zutphen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: