Body talk spreekt voor zich!

Heb je wel eens iemand op sollicitatiegesprek gehad waarvan je dacht “wie heb ik hier weer aan mijn fiets hangen?” Wat een rare gozer gezien zijn verschijning!

Zijn kledingstijl : ”wel willen maar niet kunnen”.  Een Hawaï blouse met een afwijkend gekleurde leren stropdas onder een wat versleten colbertje met op de schouders veel roos! Maar je moet objectief blijven. Bij de eerste begroeting word je indruk bevestigd met  een slappe en kleffe hand. Hij was nog maar net binnen of hij plofte al op de stoel. Ik kreeg niet eens de kans om hem te verzoeken plaats te nemen. Nou was het natuurlijk geen comfortabele fauteuil, alleen dacht hij daar anders over. Heerlijk achterover leunend observeerde hij de gehele ruimte. Ik dacht hij voelt zich op zijn gemak! Toen hij even later het suikerzakje verkeerd opende lag de suiker overal behalve in zijn kop koffie. Ik dacht dat zullen de zenuwen wel zijn. Ik vertelde wat over het bedrijf en ik zag dat hij zijn aandacht er niet helemaal bij had. Hij keek voortdurend naar de vissenkom die op het bureau stond. Ik dacht praat die vis nou tegen hem?Hij hield al enige tijd zijn handen onder de tafel  maar toen ik hem vragen begon te stellen kruiste hij zijn armen voor zijn lichaam. Oh jee, stel ik te lastige vragen? Ik bemerkte dat hij verbaal goed voor de dag kwam. Ondanks zijn schelle wat enigzins irritante stem waren zijn antwoorden  steekhoudend en wel in de lijn van mijn gedachten. Vaktechnisch bleek hij zeer kundig te zijn.  Ik was verbaasd en stond in dubio!

Ik heb hem na afloop van het gesprek  bewust gemaakt  van zijn non verbale communicatie en hem geadviseerd  hieraan te werken. Mijn self fullfilling prophecy over deze man bleek  niet geheel uitgekomen te zijn. body talk Maar op basis van zijn non verbale communicatie blijft mijn (eerste)indruk  toch de boventoon voeren.  Wist u dat een boodschap voor 55% overgebracht via lichaamstaal? De stem is verantwoordelijk voor 38% en de woorden nemen amper 7% in (volgens een  Amerikaanse onderzoeker Mehrabian). Nee het is geen 1 april grap!

Marc vanZutphen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: